Menu

Når idræts- og foreningslivet åbner igen i Danmark

26. marts 2020

Coronakrisen har ramt os alle med en hammer af en styrke, som ingen kunne have forudset. Samfundet er i knæ og Idrætsdanmark ligeledes. Men når udfordringerne har lagt sig, vil fællesskabet sejre. Foreningslivet bliver uundværligt, når Danmark skal genrejses, understreger blandt andre sundhedsminister Magnus Heunicke.

”Jeg savner Lise, John, Alex, Kim, Christian, Asta, Katrine og Rasmus og alle vores 80 unger hver mandag aften.”

Sådan lød et af de mange skønne, triste og tankevækkende svar, som DIF fik fra foreningsdanmark, da vi på Facebook bad vores brugere om at færdiggøre sætningen ’det jeg savner mest ved min forening er:’

Blandt de mange tilbagemeldinger går ét ord igen og igen; nemlig ordet fællesskab. Det er dér, savnet er størst, hvad enten man dyrker tennis, karate, billard, fodbold, floorball eller roning.

”Jeg savner det at kombinere motion rent fysisk med den mentale sundhed, vi får ved masser af grin, hygge og herligt samvær i Osted Floorball,” lyder det ligeledes i ’savner-tråden’ på Facebook.

Sundhedsminister roser foreningsliv
Fællesskabet og holdånden i idræts- og foreningslivet kommer på mange parametre også til at spille en vigtig rolle i den kommende tid, når Danmark skal på ret køl igen. Ikke bare på den korte bane, men også i det helt store perspektiv. Det slår Danmarks sundhedsminister, Magnus Heunicke, fast over for Idrætsliv:

”Idrætsforeningerne er utroligt vigtige for, at vi sammen kommer igennem det her. Deres rolle er helt afgørende. Sammenhold og fællesskaber bliver nøgleordene, når vi skal videre efter krisen, og alle de værdier er repræsenteret i idrætten og i foreningerne. Vi skal ud og bevæge os igen, vi skal have det sjovt, og vi skal gøre det sammen,” siger Magnus Heunicke, som i skrivende stund (22. marts) ikke kan give nogle garantier for, hvornår idrætsdanmark helt eller gradvist åbner op igen.

”Det er en alvorlig situation, vi står i, og lige nu må vi stå sammen,” siger han.

Sundhedsministeren retter samtidig en stor ros og tak til landets klubber, idrætsfællesskaber og specialforbund for at håndtere krisen seriøst: Idrætsdanmark har gjort det virkelig godt i en meget kritisk situation.” Positive ord fra Magnus Heunicke der også i forhold til de mange kreative idéer og onlineløsninger, som et væld af foreninger og idrætsglade danskere har kastet sig over i den seneste tid. I stor stil bliver der delt videoer med hjemmetræningsforslag, børn viser fodboldtricks til hinanden på nettet, og nogle går lange ture (alene), mens de samler skrald sammen.

”Det er meget vigtigt, at vi stadig får bevæget os, og jeg synes, der er kommet vildt mange spændende løsninger på banen. Ikke bare i forhold til at bevæge sig og dyrke motion i hjemmet, men også i forhold til at skabe onlinefællesskaber, som kan holde dampen oppe hos os alle. Jeg kan kun opfordre foreningslivet til at fortsætte med disse tiltag,” understreger Magnus Heunicke.

Hverdag igen
Dermed er vi tilbage ved fællesskabet, hvor vi begyndte denne artikel. Fællesskabet er og bliver svaret på mange ting i idrættens verden i den kommende tid. DIF’s formand, Niels Nygaard, siger:

”Nu, hvor foreningsidrætten er lukket ned på grund af coronavirus, så mærker man virkelig savnet af fællesskaberne. Børn og voksne længes efter det mentale og fysiske velvære, som foreningsidrætten giver. Værdien af foreningsidrætten står mere klart end nogensinde,” siger DIF’s formand, Niels Nygaard. Han fortsætter:

”Foreningsidrætten vender tilbage og bliver igen et samlingspunkt i lokalsamfundene. Men det gør den kun i kraft af de frivillige kræfter. Derfor er denne tid et godt tidspunkt at reflektere over, hvordan hverdagen ville se ud, hvis de frivillige ikke var der. Så ville den nuværende tilstand være permanent. Foreningerne har brug for de frivillige, når det bliver hverdag igen, og så lover jeg til gengæld, at fællesskaberne ude i idrætsforeningerne igen vil blomstre – og det med en helt særlig kraft.”

Kilde: Dif.dk